Kursus mod fødselsangst

EMDR-gruppebehandling ved fødselstraumer

Traumereaktioner efter en svær fødsel

Hvis du har været gennem en fødsel, der var voldsom og meget smertefuld, eller hvor du oplevede, at dit liv eller dit barns liv var i fare, kan du efterfølgende få forskellige traumereaktioner.

Det kan fx være, at du genoplever dele af fødslen i flashbacks, hvor du får det som om, du er tilbage i situationen. Du oplever måske også at have drømme eller mareridt om traumet.

Tanker om fødslen og det, der skete under fødslen, kan være svære at lægge fra sig. Ruminationer kan komme til at fylde meget i hverdagen. Mange oplever at have negative tanker om, hvordan de har klaret fødslen. Hvis der er andre mennesker, der har været kritiske overfor dig under eller efter fødslen, kan det øge selvkritikken.

Måske oplever du at reagere voldsomt følelsesmæssigt på triggere. Triggere kan være alt, der minder dig om fødslen, som fx en undersøgelse på hospitalet, eller en veninde, der fortæller om sin fødsel.

Når et traume har givet et højt angstniveau, er undgåelse den naturlige reaktion efterfølgende. Ved at undgå steder, mennesker, følelser og kropslige fornemmelser, der vækker mindet om traumet, forsøger du at undgå de ubehagelige følelser og tanker, som mindet vækker. Desværre er undgåelse også det mest begrænsende ved angst- og traumereaktioner. Undgåelsen kan afholde dig fra at leve det liv, du egentligt ønsker. Det kan fx være, at du undgår at tage på barselsbesøg. Det kan være, at du undgår underlivsundersøgelser hos lægen. Det kan også være, at du har et ønske om at få flere børn, men udsætter det for at undgå at skulle gennem endnu en fødsel.

Det er vigtigt at få behandlet traumet, hvis en eller flere af disse traumereaktioner – genopleven, ruminationer, reaktioner på triggere og undgåelse – påvirket dit liv negativt. Der findes forskellige traumefokuserede behandlingsmetoder, der har effekt på traumereaktioner, og EMDR er en af dem.

Hvad er EMDR-behandling i gruppe?

EMDR er traumefokuseret terapi. Metoden anbefales af både WHO og af Sundhedsstyrelsen til behandling af traumer, fordi EMDR er en af de mest effektive behandlingsmetoder ved traumereaktioner. I EMDR-behandlingen er målet at bearbejde den traumatiske oplevelse, så traumereaktionen mindskes eller forsvinder helt.

Ved EMDR i gruppe bruges de samme metoder som ved EMDR i individuel terapi, men metoderne er tilpassede til gruppebehandling. I gruppen arbejder hver deltager med at bearbejde sin egen traumatiske fødselsoplevelse, og det gøres med terapimetoder, der ikke kræver, at du fortæller om dit traume i gruppen. Du vil ikke blive bedt om at fortælle din personlige historie om fødslen i gruppen, og du vil heller ikke skulle høre om de andre deltageres fødselsoplevelser.

Der findes forskellige versioner af EMDR, som kan bruges i gruppebehandling. I dette forløb bruges metoder fra Elan Shapiros “Group Traumatic Episode Protocol” (G-TEP), som har vist god effekt i flere forskningsprojekter.

Hvad indeholder terapiforløbet?

Terapiforløbet begynder med en individuel samtale (1 time) med psykolog Ann Suhl Kristensen. Denne samtale kan foregå enten online eller på klinikken i Herning.

Herefter mødes vi online 5 uger i træk (1½ time af gangen) i en lille gruppe med max. 5 deltagere.

Indholdet i gruppesessionerne er:

1.gruppesession: Her forberedes EMDR-behandlingen. Du får viden om de psykiske reaktioner på fødselstraumer, og hvordan behandlingen virker. Du lærer også metoder til at regulere nervesystemet, som vi skal bruge senere i EMDR-behandlingen.

2. gruppesession: Bearbejdning af traumet med EMDR.

3. gruppesession: Bearbejdning af traumet med EMDR

4. gruppesession: Bearbejdning af traumet med EMDR

5. gruppesession: Afslutning af behandlingen og fremadrettet fokus på fremtiden

Hvem kan have gavn af EMDR-gruppebehandling mod fødselstraumer?

Gruppebehandlingen er for dig, der har været gennem en svær eller voldsom fødsel og efterfølgende har psykiske traumereaktioner. Det kan være, at du genoplever traumet i flashbacks eller mareridt. Det kan være, at du reagerer stærkt følelsesmæssigt på situationer eller tanker, der minder dig om fødslen. Det kan også være, at du forsøger at undgå alt, der minder om fødslen, eller at fødselsoplevelsen bliver ved med at fylde for meget i tankerne.

Hvem er gruppebehandlingen ikke ideel for?

Hvis du har selvmordstanker, misbrug af stoffer/alkohol eller psykotiske symptomer, vil jeg anbefale individuel traumebehandling i stedet for behandling i gruppe. Det er lettere at tilpasse behandlingsmetoderne i en individuel traumebehandling, så vi kan tage mere hensyn til dine individuelle behov.

Hvornår starter næste gruppeforløb?

Det næste gruppeforløb starter tirsdag den 19. november, 2024. Vi mødes 5 tirsdage i træk om aftenen kl. 19.00-20.30.

Hvor foregår det?

Kurset afholdes live, men online. Du kan være med, uanset hvor i landet du befinder dig.

Hvad koster forløbet?

Forløbet koster 4.200 kr., hvilket inkluderer både den individuelle samtale og 5 gruppesessioner.

Hvem er behandleren?

Jeg hedder Ann Suhl Kristensen og er autoriseret psykolog og har desuden efteruddannelse som specialist i psykoterapi, specialpsykolog i psykiatri og ph.d. Jeg har forsket i angstlidelser, behandlet PTSD og angstlidelser og været med til at opstarte flere angstklinikker i psykiatrien i Region Midtjylland.

Siden 2017 har jeg haft egen praksis, hvor jeg har specialiseret mig i de forskellige psykiske vanskeligheder, der kan opstå i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her behandler jeg bl.a. fødselsangst og PTSD opstået efter voldsomme fødsler.

Hvis du har spørgsmål om gruppeforløbet, er du meget velkommen til at kontakte mig på ann@suhl.dk

Hvis du ønsker at tilmelde dig forløbet, kan du gøre det her: