Fødselsangst

De fleste gravide er spændte på, hvordan fødslen vil forløbe, og går til jordemoder og fødselsforberedelse for at forberede sig bedst muligt. Nogle er ikke bare spændte, men frygter fødslen. Mellem 6 og 10% af gravide oplever, at angst for fødslen (tokofobi) fylder så meget i deres dagligdag, at det bliver invaliderende.

Nogle gravide frygter selve fødslen: Smerter, kontroltab og den ukendte situation. Andre frygter, at der skal ske noget med barnet under fødslen, eller at barnet, når det fødes, vil vise sig at være fysisk eller psykisk handikappet. Bekymringerne ledsages ofte af fysiske angstsymptomer, anspændthed og kropsligt ubehag, søvnbesvær, mareridt og koncentrationsvanskeligheder.

At lide af fødselsangst kan være meget pinefuldt og også tabubelagt for den gravide. Mange kvinder med fødselsangst ønsker et planlagt kejsersnit i stedet for at skulle igennem vaginal fødsel. Det kan dog ikke altid lade sig gøre at få det ønske indfriet. Forskning i fødselsangst har desuden fundet, at gravide med et højt niveau af fødselsangst har en forhøjet risiko for at føde for tidligt og for, at barnet har lav fødselsvægt. Så hvis du er gravid og angst for at skulle føde, er der altså god grund til at opsøge hjælp hos en psykolog mod fødselsangsten.

Behandling af fødselsangst ved psykolog

I behandlingen af fødselsangst arbejder vi med de tanker og den følelse af panik, der kan opstå, når du er gravid og bange for at skulle føde. Målet er at give dig en større ro under din graviditet, at mindske dit angstniveau og at øge din selvtillid, så du føler dig klar, når fødslen kommer.

De primære behandlingsmetoder vil være kognitiv adfærdsterapi, samt mindfulness og andre metoder fra 3. generations kognitiv terapi.

Hvis du har udviklet fødselsangst, fordi du tidligere har oplevet en traumatisk fødsel, kan terapi med behandlingsmetoder, hvor traumet bearbejdes mere direkte, være effektive. Læs om behandlingsmulighederne ved PTSD efter traumatisk fødsel.