Fødselsangst

 

De fleste gravide er spændte på, hvordan fødslen vil forløbe, og går til jordemoder og fødselsforberedelse for at forberede sig bedst muligt. Men nogle gravide er ikke bare spændte – De frygter fødslen. Mellem 6% og 10% af gravide oplever, at angst for fødslen (tokofobi) fylder så meget i deres dagligdag, at det bliver invaliderende. Fødselsangst kan have store konsekvenser i éns liv, fordi angsten kan få én til at udskyde at få et barn eller helt undgå nogensinde at blive gravid. Hvis du er gravid og lider af fødselsangst, kan angsten fylde så meget, at det er svært at glæde sig over graviditeten eller glæde sig til at blive mor.

Primær fødselsangst og sekundær fødselsangst

Når man er angst for at føde, uden at man har prøvet at føde før, kaldes det primær fødselsangst. Nogle gange er det svært at fastslå, hvordan angsten er opstået – Det har bare altid været sådan. Andre gange ved man godt, hvad der har gjort én angst for fødsler, fx hvis en veninde eller et familiemedlem har opleve en voldsom fødsel, som man har hørt om.

Sekundær fødselsangst er, når man har oplevet en voldsom eller på anden måde traumatisk fødsel, og derfor er blevet angst for at skulle føde igen.

Tokofobi – Hvad er man bange for?

Nogle gravide frygter selve fødslen: Smerter, kontroltab og den ukendte situation. Man kan frygte en bestemt ting, der kunne ske, fx bristning eller akut kejsersnit, eller man kan frygte alt muligt ubehageligt og farligt, der kunne ske. Andre frygter, at der skal ske noget med barnet under fødslen, eller at barnet, når det fødes, vil vise sig at være fysisk eller psykisk handikappet. Bekymringerne ledsages ofte af fysiske angstsymptomer, anspændthed og kropsligt ubehag, søvnbesvær, mareridt og koncentrationsvanskeligheder.

At lide af fødselsangst kan være meget pinefuldt og også tabubelagt for den gravide. Mange kvinder med fødselsangst ønsker et planlagt kejsersnit i stedet for at skulle igennem vaginal fødsel. Det kan dog ikke altid lade sig gøre at få det ønske indfriet. Forskning i fødselsangst har desuden fundet, at gravide med et højt niveau af fødselsangst har en forhøjet risiko for at føde for tidligt og for, at barnet har lav fødselsvægt. Så hvis du er gravid og angst for at skulle føde, er der altså god grund til at få behandlet fødselsangsten.

Behandling af fødselsangst ved psykolog

I individuel terapi vil vi arbejde med at mindske din fødselsangst med fokus på det, der er vigtigst for dig, og med mulighed for at tilpasse behandlingen efter, hvad du har brug for. De primære behandlingsmetoder vil være kognitiv adfærdsterapi og 3. generations kognitiv terapi, fx compassionfokuseret terapi. Målet er at give dig en større ro under din graviditet, at gøre dig mindre angst for at føde og at gøre det muligt for dig at forberede dig til fødslen, når den kommer.

5-ugers træningskursus mod fødselsangst

Gennem 5 ugers live, online undervisning guider jeg dig, der deltager på kurset, til at bruge de effektive metoder og konkrete redskaber, som jeg også typisk bruger i den individuelle terapi. Kurset giver mulighed for, at du kan arbejde med angsten i dit helt eget tempo og uden at skulle i terapi.

Kurset mod fødselsangst kan du læse meget mere om her.

Må jeg sende dig en e-mail, når der er noget nyt om fødselsangst?

Ja, jeg vil gerne have en e-mail, når der kommer nye blogindlæg om fødselsangst, gode råd til en fødsel med mindre angst eller nye datoer for træningskurset mod fødselsangst!

*