Efterfødselreaktioner

Langt de fleste nybagte mødre har følelsesmæssige reaktioner efter at have født, fx pludselige humørsvingninger eller nedtrykthed. Det er også helt normalt, hvis du føler dig overvældet, når du lige har født et barn. Måske er du stadig fysisk træt efter fødslen, og din krop har været gennem en stor forandring og udfordring med graviditet og fødsel. Det kan tage tid at ”komme til sig selv” kropsligt og hormonelt. Samtidig har du en konstant opgave med at passe og nære dit barn både kropsligt og følelsesmæssigt. Det er et stort ansvar og kræver meget af dig. Mange nybagte forældre får skræmmende tanker om alt det, der kan gå galt, fx at de kunne komme til at tabe barnet. Mange mødre har også prøvet at liste sig hen til deres sovende baby og stille lyttet efter, om han eller hun stadig trak vejret.

Følelsesmæssige udsving og nye skræmmende tanker er ikke ualmindelige for nybagte forældre. Det behøver ikke at betyde, at man lider af en fødselsdepression eller en angstlidelse. Hvis du oplever nedtrykthed og angst, der varer ved i ugevis, og som du ikke selv føler, du kan gøre noget ved, kan det være en god ide at opsøge hjælp. Nogle vælger at tale med deres partner, venner eller familie om det. Andre taler med sundhedsplejersken, der kommer i hjemmet, eller med deres praktiserende læge. Du kan også vælge at kontakte en psykolog.

Som psykolog har jeg tavshedspligt. De problemstillinger, du ønsker hjælp til, tager jeg alvorligt. Med min faglighed som psykolog vurderer jeg, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig, og vi planlægger terapiforløbet sammen.