Få hjælp til angst og nedtrykthed

Hver 5. kvinde lider af angst og depression under graviditeten eller efter fødslen

At blive forælder er en af de største af livets store begivenheder og bringer mange forandringer med sig. Dit liv er ikke længere det samme som før graviditeten. Kroppens udvikling under graviditeten og de hormonelle forandringer påvirker dig. I den nye situation er det let at blive overvældet og udmattet. For mange kvinder er det ensomt at gå hjemme på barsel.

Hvis du er nedtrykt eller har mange skræmmende tanker, er det svært at få dagligdagen med et spædbarn til at fungere. Måske kan du have svært ved at mærke kærligheden til den lille ny. Måske er det svært at overkomme de mange praktiske opgaver i hjemmet. Måske føler du dig udmattet.

Læs mere om symptomerne på fødselsdepression og på angstlidelse.

Stor risiko for at udvikle angst og depression

Der er stor risiko for at udvikle en depression under graviditet og barsel. Derfor screenes gravide og nybagte mødre også rutinemæssigt for depression i det offentlige sundhedssystem i Danmark. Angstlidelser er der lidt mindre fokus på.

Forskning har fundet, at 7-12% af gravide udvikler depression under graviditeten. Forekomsten af depression under graviditeten er størst i 2. og 3. trimester. I året efter fødslen er forekomsten af depression mellem 5 og 20% (1).

Omkring 15% af gravide har angst i en sådan grad, at det svarer til en angstdiagnose. Efter fødslen er det omkring 10%, der lider af angst (2).

Mange gravide og nybagte mødre får både angst og depressive symptomer samtidigt. Derfor er vi nødt til at planlægge behandlingen ud fra din specifikke situation, og hvordan du har det.

Her kan du bestille tid til samtale.

Litteratur:

1) Sundhedsstyrelsen. Referenceprogram for unipolar depression hos voksne. 2007.

2) Cindy-Lee Dennis, Kobra Falah-Hassani og Rahman Shiri. Prevalence of antenatal and postnatal anxiety: Systematic review and meta-analysis. The British Journal of Psychiatry. 2017. doi: 10. 1192/bjp.bp. 116. 187179